dinsdag 29 april 2008

Vingers van marsepein van Rascha Peper




Rascha Peper, pseudoniem van Jenneke Strijland, werd op 1 januari 1949 geboren in Driebergen. Ze groeide op in een beschermd milieu. Vanaf 1968 studeerde ze Nederlands in Amsterdam en vervolgens werkte ze enige tijd als lerares in Beverwijk en Laren.
Rascha Peper zet in het titelverhaal van haar debuutbundel De waterdame ( 1990) direct de toon voor een oeuvre dat zich kenmerkt door afwisseling.
Zij schrijft meeslepende boeken met een sterke verhaallijn zonder overdadige literaire experimenten.
De kunst van het prepareren staat centraal in Pepers volgende roman, Vingers van marsepein (2008). Hiervoor liet ze zich inspireren door het werk van de anatoom en preparateur Frederik Ruysch die rond 1700 in Amsterdam naam maakte met zijn 'levensechte' preparaten van dieren en mensen. Pepers hoofdpersonen in deze roman zijn twee kinderen: een meisje, Bregtje dat door Ruysch in huis genomen is na het verlies van haar familie en een jongen, Benjamin van gelijke leeftijd die drie eeuwen later leeft in Amsterdam en ook gefascineerd raakt door de preparaten van Ruysch die hij bij een tentoonstelling in St. Petersburg ziet. Vanuit het perspectief van Bregtje wordt de strijd beschreven tussen de geleerden in de zeventiende eeuw, hoe zij destijds elkaar geheimen probeerden te ontfutselen. Ruysch' geheim was hoe hij zijn preparaten zo levensecht en roze wist te krijgen. Hij onttrok ze als het ware aan de dood.
Ondanks de weinig lovende recensies in Volkskrant en Parool is deze roman de moeite waard en geeft het een beeld van Amsterdam in 1700 en van de tegenwoordige tijd.

Auteur: Rascha Peper
Titel: Vingers van marsepein
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789046803820
(MW)



maandag 28 april 2008

Van lief naar lef van Astrid van der Star





Autobiografisch verhaal van een in 1944 geboren vrouw in de wijk Crooswijk in Rotterdam.
Ik heb dit boek gekozen omdat het qua uiterlijk veel leek op het boek van Gerarda Mak "Alleen met velen" dat mij ook erg aansprak omdat het zo'n mooi tijdsbeeld geeft. Elk hoofdstuk begint Astrid met een kleine zwart-wit foto en het hele boek geeft een beeld van de vijftiger jaren aan de hand van de levensloop van Astrid van der Star.
Astrid heeft het niet getroffen in de liefde. Haar vader laat het gezin in de steek. En Astrid zelf trouwt jong krijgt een dochter en binnen het jaar is zij ook gescheiden. Het strenge geloof van haar man is daar de reden toe.
Na 10 jaar ontmoet zij een Griekse schipper en krijgt een zoon van hem. Ook dit huwelijk wordt binnen het jaar ontbonden omdat hij in de drugshandel zit.
Astrid raakt in een depressie maar de kinderen geven haar moed om verder te leven. Zij volgt een studie en wordt tenslotte maatschappelijk werkster.
Dit debuut van deze schrijfster is erg openhartig, soms humoristisch makkelijk te lezen en geeft een goed tijdsbeeld. Zeker voor vrouwen die ongeveer even oud zijn.
Auteur: Astrid van der Star
Titel: Van lief naar lef
Uitgeverij: Forum
Jaar van uitgave: 2007
ISBN: 978-90-225-4818-9
(MS)


woensdag 23 april 2008

Over de liefde van Doeschka Meijsing


Prachtig boek over de liefde in lesbische relaties. Een lesbische schrijfster kijkt terug op haar derde verbroken relatie. Haar ex heeft nu zelfs een verhouding met een man.
Het boek is gedeeltelijk autobiografisch want Doeschka Meijsing heeft een relatie gehad met de jongere Xandra Schutte , die een relatie kreeg met haar uitgever H.J. Schoo.

Tijdens het verwerkingsproces krijgt de hoofdpersoon , Doeschka Meijsing?, een merkwaardig ongeluk waarbij ze tijdelijk een gedeelte van haar geheugen kwijt is en tevens wordt zij in deze periode geconfronteerd met haar eerste liefde, haar gymlerares van de middelbare school.
Mooie beschrijving van de relatie met haar broers en haar ouders, die een huis in Italie bezaten.
Boek is vol zelfspot en humor geschreven. De hoofdpersoon kijkt met schaamte terug op haar verleden en probeert met moeite uit haar depressie te komen.
Auteur:: Doeschka Meijsing
Titel: Over de liefde
Jaar van uitgave: 2008
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789021433516 9789021433523
(MS)

Sneeuweieren van Ricus van de Coevering


Ik ben dit boek gaan lezen omdat het in de recensies aangeprezen werd als een veelbelovend debuut. Het werd vergeleken met het boek van Gerbrand Bakker “Boven is het stil” dat ook een mooi beeld geeft van het agrarische leven in Nederland. En inderdaad dit boek van Ricus van de Coevering boeide me vanaf het begin en de fatale afloop blijft je bij.
Het boek sneeuweieren speelt zich af op een kippenfarm. Harm, de eigenaar is alleen met zijn kippen en eieren bezig. Samen met Olga heeft hij een 12 jarige geadopteerde zoon uit Ghana, David. De verhouding onderling is niet zo best en Harm kan steeds slechter met zijn zoon opschieten, omdat hij geen interesse heeft voor de kippenfarm en op het gymnasium zit en meer van lezen houdt.
Olga daarentegen is muzikaal en zou daar het liefste haar beroep van gemaakt hebben.
Op een dag verdwijnt David en dit heeft noodlottige gevolgen voor Harm en Olga en de farm.
Het boek leest makkelijk, eenvoudig taalgebruik, maar geeft tussen de regels door de onderlinge relaties weer en de niet uitgesproken gedachten en wensen van de hoofdpersonen.
De titel is ontleend aan het recept sneeuweieren, het lievelingskostje van David.
Auteur: Ricus van de Coevering
Titel: Sneeuweieren
Uitgeverij: Van Gennep
Jaar van uitgave: 2007
ISBN: 9789055158973
(MS)

dinsdag 15 april 2008

Vriendendienst van Aleid Truijens


Een groep vijftigers is bevriend vanaf de 4de gymnasiumklas van 1972.
Twee van hen kopen een huis in Spanje om daar de rest van hun leven te gaan wonen.
Tijdens de zomer verblijft de hele groep vier weken daar met partners en kinderen.
Vanuit Joris wordt teruggekeken op hun idealen tijdens hun schoolperiode en wat daarvan terecht is gekomen, het ouder worden, de diverse relaties en de vriendschappen onderling.En als een rode draad loopt daar de dood van Arend (een van hun vrienden)doorheen die op zijn achtentwintigste zelfmoord pleegde. Het waarom houdt hen nog steeds bezig.

Ik ben dit boek gaan lezen omdat het debuut van Aleid Truijens “geen nacht zonder”
mij ook erg aansprak. Dit boek gaat over de leukemie van het vierjarig zoontje van de schrijfster, journaliste bij de Volkskrant.


Auteur: Aleid Truijens
Titel: Vriendendienst
Uitgeverij: Cossee
Jaar van uitgave: 2007, 140 blz.
ISBN: 9789059361737
(MS)

zondag 13 april 2008

De handelaar in verledens van Jose E. Agualusa


José Eduardo Agualusa heeft de Independent Foreign Fiction Prize 2007 gewonnen voor dit boek: De handelaar in verledens, een satire op het Angola na de burgeroorlog.
Agualusa (1960) heeft niet veel pagina's nodig voor het vertellen van zijn veelomvattende verhaal, dat zich afspeelt in Angola, waar hij zelf als zoon van Portugese ouders is geboren en opgegroeid. De geschiedenis van dit Afrikaanse land, dat pas in 1975 onafhankelijk werd na bijna 15 jaar van burgeroorlog, speelt op een onnadrukkelijke wijze een rol .
Het verhaal wordt o.a. verteld door een gekko die over de muren van het huis glijdt van Felix Ventura,de man die handelt in valse verledens.De gekko was in een vorig leven een mens en had dromen waarin hij de gedaante van een mens had.
De hoofdfiguur Félix Ventura is bedenker van nieuwe verledens voor met name politici en andere bekleders van openbare functies. Félix' klanten willen de smetten uit hun eigen verleden wegpoetsen door een nieuw levensverhaal te kopen, soms compleet met nieuwe identiteitspapieren. Voorheen was Félix handelaar in boeken, nu schrijft hij ze zelf vaak voor zijn klanten, als handelaar in verledens.

Naast Felix Ventura en José Buchmann worden nog twee personages geïntroduceerd: Ângela Lúcia, de vriendin van Félix en de zwerver Edmundo Barata dos Reis. Beide personages blijken tijdens de climax van het verhaal een belangrijk verleden te hebben dat verband houdt met dat van José Buchmann. De roman kenmerkt zich bovendien door een zorgvuldige schrijfstijl en beeldende taal en is dan ook terecht bekroond met de Independent Foreign Fiction Prize 2007.
In de roman lopen fantasie en werkelijkheid regelmatig in elkaar over

Auteur: José Eduardo Agualusa
Titel: De handelaar in verledens
Uitgeverij: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2007, 144 blz.
ISBN: 9789029080347
(MW)

donderdag 10 april 2008

West van Walter van den Berg


Twee broers Cor en Ron groeien op in Amsterdam Osdorp in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw. In Amsterdam West heerste veel werkloosheid en verbroken relaties gaven een somber beeld aan het dagelijkse leven.
De twee broers hangen rond, trekken met groepjes op. Wanneer een van de jongens uit de groep trouwt valt de groep min of meer uiteen en de broers groeien steeds meer uit elkaar. Ze leven in een beklemmend wereldje op zoek naar liefde en hun eigen plek in deze wereld.Op het einde worden ze hardhandig met elkaar geconfronteerd. De uitgever verwijst naar de avonden van Reve omdat in dit boek ook zo’n sombere sfeer naar voren komt.
Het boek heeft veel korte dialogen en Walter van den Berg heeft een mooie schrijfstijl. Het beschrijft in 6 gedeeltes van 1986 tot 2006 de familieverhoudingen van de beide broers. De lezer moet zelf uit de dialogen een chronologisch verhaal maken.


Auteur: Walter van den Berg

Titel: West

Uitgeverij: De Bezige Bij

Jaar van uitgave: 2007

ISBN: 9789023426028
(MS)

zondag 6 april 2008

Familievlees van Martin Hendriksma


Opkomst en ondergang van een familie die worst maakt in Drente door Martin Hendriksma

De hoofdpersoon Harmen, een veengraver in Drente vlucht aan het begin van de twintigste eeuw naar Hindeloopen in Friesland. Krijgt daar een verhouding met Maike en verwondt zich na een pesterij aan zijn hand. Hij mist enkele vingers. Samen gaan ze terug naar Drente en daar sticht hij een varkensslachterij. Hij maakt daarbij misbruik van zijn handicap. Zij krijgen een tweeling Warmont en Viktor. Warmont is het lievelingetje van Pa en volgt zijn vader op. Victor is stil en introvert en staat in de schaduw van zijn broer. Warmont komt door een noodlottig ongeval in Amerika om het leven en dan neemt Victor zijn plaats als directeur van de fabriek in. Maar Unilever ligt op de loer en de fabriek wordt ingelijfd.
Na beëindiging van de fabriek koopt Victor de fabriek terug om er een toeristische attractie van te maken.

Mooie elementen: Familieverhoudingen, vader-zoons, Het westen tegenover het achterlijke Drente, Illegale praktijken om winsten te behalen.
Mooi verteld. Leest makkelijk en boeit van het begin tot het einde . Voor een groot lezerspubliek.
Debuut van de hoofdredacteur van de Amsterdamse uitkrant.

Auteur: Martin Hendriksma
Titel: Familievlees
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789044510430
(MS)

Geheime visite van Karin de Groot


Actueel boek over seksueel misbruik door een buurjongen. Debuut van Karin de Groot (1963)programmamaker en presentator van radio- en televisieprogramma’s bij de KRO.

Wat gebeurt er als je als 11 jarig meisje door je buurjongen wordt misbruikt? Dit overkomt Mette als haar 18 jarige buurjongen Paul op haar moet passen . Mette reageert 25 jaar later op dit gebeuren door wraak te nemen op Paul als zij merkt/denkt? dat hij zijn eigen dochter ook misbruikt.

Boek wat wel spannend leest maar springt door de tijd en niet chronologische wordt verteld.
Elk hoofdstuk gaat over een bepaalde maand in een bepaald jaar De ene keer is dat als Mette elf is en de andere keer in het nu. Soms heb je de neiging om door het boek te bladeren en chronologisch te lezen om duidelijkheid te krijgen.

In dit boek gaat het over het schuldgevoel van Mette wat zij haar hele leven met zich meedraagt. Waarom heeft zij Paul destijds niet geweigerd en heeft zij toen niemand in vertrouwen genomen?
Auteur: Karin de Groot
Titel: Geheime visite
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789046803103
(MS)

dinsdag 1 april 2008

Anna Boom van Judith Koelemeijer



In een intervieuw met Judith Koelemeijer vertelt zij dat ze vijf jaar werkte aan Anna Boom, het bijzondere levensverhaal van een nu 87-jarige, Nederlandse vrouw. Op zoek naar brieven en documenten hebben ze samen haar hele huis overhoop gehaald. In Anna Boom, haar tweede boek (haar eerste boek Het zwijgen van Maria Zachea was een groot succes), verkent zij opnieuw de grenzen van de literaire non-fictie. Sinds 2006 geeft ze ook les in dit genre aan het Centrum voor Communicatie & Journalistiek in Utrecht
Anna groeide op met een overbezorgde, welgestelde moeder in een pension in het Italiaanse kuuroord Merano. Ze zag zelden andere kinderen, ging weinig naar school. Haar moeder reisde veel en sleepte haar dochter door heel Europa. Als kind leer je wie je bent door je relatie met je familie, je vriendjes en je juf. Maar Anna had geen thuis en hoorde alleen bij haar moeder.
In de Tweede Wereldoorlog heeft Anna Boom o.a. gewerkt als koerierster voor de Zweed Raoul Wallenberg. Deze Zweedse diplomaat, telg uit de invloedrijke Zweedse familie Wallenberg is bekend geworden als de redder van een groot aantal Hongaarse joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft deze man overigens maar éénmaal ontmoet.
Echt inleven in de hoofdpersoon lukte niet helemaal. Misschien ook omdat Anna Boom zelf steeds het avontuur zocht maar het gevoel bleef houden dat ze innerlijk niets meemaakte.
Na de oorlog trouwt zij met een Nederlandse zakenman die bij de KLM werkt en gaat samen met hem in Portugal wonen.

Auteur: Judith Koelemeijer
Titel: Anna Boom
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789058073310
(MW)